Implantologija i oralna kirurgija

Svi zahvati oralne kirurgije rade se u lokalnoj anesteziji i u potpunosti su bezbolni!

Oralna kirurgija specijalistička je djelatnost dentalne medicine, a najčešći oralno kirurški zahvati su vađenje umnjaka, komplicirana vađenja impaktiranih i retiniranih očnjaka ili umnjaka, resekcije korijena zuba te vađenje zaostalih i slomljenih korijena zuba. Oralna kirurgija obuhvaća i rekonstrukciju estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine s preprotetskim i preimplantološkim zahvatima.

U suradnji s ostalim specijalnostima dentalne medicine, osobito tijekom ortodonske terapije, ponekad je potrebno izvaditi pojedine zdrave zube, mliječne ili trajne kako bi terapija bila uspješna i cjelovita.

Umnjaci - Vađenje umnjaka


Vađenje umnjaka je najčešći operativni zahvat u oralnoj kirurgiji. Tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati upalne i bolne simptome koji se zovu perikoronitis – upala okolne gingive (zubnog mesa) oko umnjaka. Simptomi otežanog nicanja umnjaka su: bol i oticanje, otežano otvaranje usta, zadah, povišena temperatura. U određenim situacijama pojačanim čišćenjem područja oko umnjaka oralno-kirurški zahvat je nepotreban, ali ako se nicanje zakomplicira potrebno je kirurško vađenje zuba.

Umnjaci mogu biti impaktirani ili retinirani. Impaktirani umnjaci su oni koji nisu uspijeli izrasti u potpuni zubni niz s drugim zubima radi fizičke zapreke na putu nicanja. Najčešće se tu radi o drugom zubu koji sprečava put nicanja umnjaka. Retinirani umnjak je onaj koji nije izrastao radi nekog drugog razloga, a to su najčešće pogrešni smjer rasta, preduboki položaj zametka zuba, oštećenje zametka itd. Vađenje umnjaka se radi u lokalnoj anesteziji, a operaciju izvodi specijalist oralne kirurgije. Operacija vađenja umnjaka za pacijenta je bezbolna operacija, iako zna bit nelagodna zbog brojnih živčanih anastomoza i neposredne blizine velikog živca u donjoj čeljusti. Anestezijom eliminiramo bol, a ne nelagodu. Zato pacijentima preporučamo prije svake operacije vađenja umnjaka, ali i svih ostalih operacija se dobro naspavaju i odmore te pojedu nešto ujutro da ne dolaze natašte.

Poslije operacije vađenja umnjaka bitno je da se pacijent pridržava uputa koje su mu dane, da ranu održava čistom jer se tako smanjuje rizik od infekcije, a blaga postoperacijska bol i oteklina su normalne pojave nakon operacije. Osjećaj utrnutosti donje usne i jezika (parestezije) česti su klinički nalaz nakon opsežnijih operacija kod retiniranih umnjaka (pogrešan smjer rasta) jer je tada zub teže dostupan. Bitno je da se pacijenti ne uplaše privremene utrnutosti usne ili jezika jer je to pojava koja prolazi kroz nekoliko tjedana.

Oporavak od vađenja umnjaka je vrlo individualan i ovisi o nizu faktora kao što je opće zdrastveno stanje, obujam samog zahvata, tjelesna konstitucija pacijenta te da li se pridržava datih uputa o njezi i higijeni nakon operacijskog zahvata. Oporavak od operacije varira od 1-2 dana pa do 7 dana.

Resekcija korijena zuba – Apikotomija


Kod neuspjela liječenja zubnog korijena (endodoncija) indicirana je sanacija kroničnog granuloma, a preporuča se odstranjivanje vrha korijena s granulomatoznim procesom (resekcija) u svrhu očuvanja zuba od vađenja. U slučaju pojave ciste u području vrha korijena zahvat je identičan. Punjenje kanala zuba najčešće se obavlja kroz krunu zuba neposredno prije operativna zahvata, a katkad i preko vrha skraćenog korijena tijekom zahvata.

Nadomještanje izgubljenog koštanog volumena – Augmentacija


Vađenjem zubi i cijeljenjem rane smanjuje se i koštani volumen, dolazi do resorpcije kosti čime nastaju estetski i funkcionalni defetki. Augmentacijom je moguće vratiti izgubljeni koštani volumen koji je neophodan kod implanto-protetske rehabilitacije, kod pacijenata koji žele ugodne i funkcionalne proteze ili pak čisto iz estetskih razloga.

Ciste


Mehanizam nastanka cista u području usne šupljine različit je. Sve ciste imaju tendenciju stalnog rasta pa je nužno uklanjanje cista oralno kirurškim putem bez obzira je li cista u kosti ili u mekim tkivima.

Dentalni Implantati


 
 

Pokušaji da se izgubljeni zubi nadomjeste drugim zubima vjerojatno su stari koliko i ljudski rod. Posljednjih tridesetak godina izgubljeni zub / korijen zuba moguće je nadomjestiti dentalnim implantatima. Dentalni (zubni) implantati građeni su od titana ili slitine titana i cirkona koji su ugrađeni u kost na mjestu nedostatnog ili izgubljena prirodnog zuba. Dakle, zubni implantat ima ulogu samo korijena zuba.

Osnovne karaketistike zubnih implantata:


Titanski dentalni implantati su konusnog oblika,
biološki tolerantni,
ne izazivaju reakciju antigen-antitijelo,
biokemijski potpuno indiferentni i ostaju nepromijenjeni u koštanom tkivu.

Općerašireni strah pacijenata da se implantat neće primiti je potpuno neosnovan i do toga sigurno neće doći ukoliko se radi sve po pravilima struke, s kvalitetnim implantatima i ako se održava adekvatna higijena od strane pacijenta

Ugradnja zubnih implantata:


Ugradnja implantata se izvodi posebnom kirurškom tehnikom u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolna. Tako ugrađeni implantat predstavlja umjetni korijen zuba na kojem se fiksiraju pojedinačni zubi ili više zuba u različitim protetskim konstrukcijama.

Zašto zubni implantati?


Ugradnjom implantata na mjestu gdje Vam nedostaje zub čuvamo Vaše zdrave susjedne zube od brušenja, jer da bi nadomjestili prazninu nastalu gubitkom zuba potrebno je izbrusiti dva susjedna zuba da bi se napravio most. Čuvamo vaše zdrave zube, a implantat je estetski uvijek bolje riješenje. Također, gubitkom većeg broja zubi javlja se potreba za protezama, a svatko će Vam reći tko je ikada nosio proteze kakvo je to nelagodno riješenje. Ugradnjom implantata gubi se potreba za protezama. Iznimka su potpuno bezube čeljusti za koje postoje vrlo zadovoljavajuća implanto-protetska riješenja sa sjajnom stabilizacijom proteza.

Što nakon ugradnje zubnih implantata?


Ovisno o indikaciji i željama pacijenta, nakon ugradnje implantata i određenog vremenskog perioda oseointergacije (procesa spajanja implantata i kosti u jednu cjelinu) slijedi faza protetike: krunice ili mostovi na implantatima ili planiranje zubne proteze na implantatima.

Kvaliteta na prvom mjestu!


U DentaSu radimo samo s najkvalitetnijim implantatima na tržištu, bez kompromisa! Koristimo više implantoloških sustava švedsku Astra Tech (www.astratechdental.com) , Nobel Biocare (www.nobelbiocare.com) ,američki Straumann (www.straumann.us), te američko-korejski Dentium (www.dentium.com). Svi implant sustavi daju izvrsne rezultate, što je dobro za nas stomatologe da se možemo osloniti na njih, a još bolje za pacijenta da bezbrižno može uživati u novom osmjehu.


Tko je sve pogodan kandidat za ugradnju zubnih implantata?


Danas je skoro svaka osoba pogodan kandidat za ugradnju implantata. Relativne kontraindikacije za ugradnju bi bile neke uznapredovale sistemske bolesti poput osteoporoze, dijabetesa i sl.

Također, određene anatomske prepreke postoje, no to ne predstavlja veći problem. Ugradnja dentalnih implantata nemoguća je ako je koštani volumen jako smanjen zbog dugotrajne bezubosti i nošenja neodgovarajućih mobilnih protetskih nadomjestaka, traumatskog vađenja zuba, pneumatizacije maksilarnih sinusa i drugih razloga i zbog toga onemogućavaju trenutno ugradnju dentalnih implantata. Kirurškom tehnikom(GBR) vođene regeneracije kosti nadoknađujemo izgubljenu kost na mjestu gdje želimo ugraditi dentalni implantat. Indikacije su ograničene, ali nakon pravilno postavljene indikacije primjena je uspješna. Kirurškom tehnikom povećanja alveolarnog grebena dobivamo koštani volumen pogodan za ugradnju dentalnih implantata. Za povećanje koštanog volumena koristimo umjetne materijale, a ako je potrebna veća rekonstrukcija koristimo koštane transplantate samoga pacijenta u kombinaciji s umjetnim materijalima.

Galerija

Prije - Poslije


Prije-implantPoslije-implant