Konzervativna stomatologija

Restorativna dentalna terapija

Nekad popularni amalgamski ispuni, zbog neizbježne opsežne preparacije zuba te mnoštva negativnih svojstava (količina žive, alergijske i toskične reakcije…) danas su stvar prošlosti. Novi materijali poput kompozita uz neograničen broj nijansi boja i minimalnu preparaciju zuba omogućuju da se oblikuje ispun morfološki i estetski savršenog oblika.

Endodoncija

Devitalizacija zuba više ne mora biti mukotrpno iskustvo. Uz današnju tehnologiju određivanja duljine korijenskog kanala (digitalni RVG, apeks lokator), i instrumentacije i punjenja istog (strojna endodoncija, topla gutaperka) liječenje zuba i konzervativna sanacija ispunom mogući su u samo jednoj posjeti.

Često postavljana pitanja

Što je endodoncija?
Endodoncija je dio stomatologije koja se bavi liječenjem mekih zubnih tkiva i čišćenjem korijenskih kanala u kojima je meko tkivo smješteno.
Kako nastaje zubobolja?
Zubobolja nastaje zbog upale mekih tkiva unutar Vašeg zuba ili frakture zuba; upala spleta živaca i krvnih žilica odgovorna je za nastajanje zubobolje.
Kako se riješiti zubobolje?
Jedini način da zubobolja prođe je posjetiti stomatologa i započeti endodontsko liječenje.
Da li je zub bolje liječiti ili izvaditi?
Vađenje zuba treba uvijek biti posljednja opcija. Niti jedan zubni nadomjestak nikada ne može biti kao Vaš vlastiti zub. Uklanjanje zuba treba uslijediti tek ako niti jedna terapijska metoda nije polučila željeni rezultat.
Natekao mi je zub ali me ništa ne boli. Zašto?
Pojava zaobljenog izbočenja na jezičnoj ili obraznoj strani usne šupljine upućuje na fistulu. Fistula je kanal koji prolazi kroz kost, a spaja vršak korijena zuba i površinu sluznice. Kroz fistulu se ponekad može cijediti manja ili veća količina žućkastog gnoja i to najčešće bez osjećaja boli.

Par komentara o mitovima i predrasudama o liječenju zubi

Liječeni zubi će prije ili kasnije biti izvađeni
kilometrima daleko od istine: liječeni zubi mogu trajati cijelog života i biti pouzdani nosači protetskih nadomjestaka

Ako zub ne boli, ne treba ga liječiti
mit iz doba kada nije postojala rentgen analiza. Danas znamo da nijedan kronični proces (pa tako i granulom i cista) ne boli. To sigurno ne znači da zub “ne treba dirati”

Bolje je zub izvaditi nego liječiti
nekima će se ovo učiniti kao privlačna opcija. No, sa stanovišta oralnog zdravlja i kasnije cijene nadomještanja izgubljenog zuba.

Liječenje je kudikamo bolje rješenje ako se zub izbrusi za krunicu, treba ga liječiti
ovo apsolutno nije dokazano. Ponekad je potrebno liječiti zub tijekom brušenja zuba, ali to vrijedi za slučajeve kada su zubi jako nagnuti te im se brušenjem nastoji ispraviti osovina.

Liječnje zuba je bolno
današnji postupci lokalne anestezije gotovo su u potpunosti eliminirali bilo kakvu neugodu tijekom liječenja. Prolazne simptome osjetljivosti nakon što prođe djelovanje anestetika možemo lako kontrolirati ljekovima za bol.

Trudnice trebaju izbjeći liječenje zuba
nipošto! Bol, infekcija, i eventualni ljekovi za kontrolu tih simptoma sigurno štete trudnici i nerođenom djetetu više od same terapije. Ipak, preporučljivo je odgoditi bilo kakav zahvat tijekom prvog tromjesečja.

Galerija

Prije - Poslije


PrijePoslije