Prevencija

Kod prosječne higijene usne šupljine preporuča se profesionalno čišćenje zubi dva puta godišnje. Potrebno je i prije svih kirurških zahvata usne šupljine, kako bi se smanjio rizik od infekcije. Profesionalno čišćenje je prvi korak terapije parodontitisa. Kod posebnih stanja kao što je trudnoća, kod pacijenata oboljelih od dijabetesa, pacijenata na imunosupresivnoj terapije, kod otežane higijene (npr. kod kompresije zbog manjka prostora, motoričkih ili psihičkih razloga), kod pacijenata na ortodontskoj terapiji treba ga provoditi češće.

Važno je da su pacijenti oboljeli od parodontitisa uključeni u tzv. “recall” sistem.

Pacijenti centra DentaS, oboljeli od parodontitisa, te pacijenti s dentalnim implantatima dobivaju knjižicu u koju se unose termini kontrole higijene i zdravlja te po potrebi čišćenja usne šupljine, pri čemu je svaki četvrti termin besplatan.

Prevencija tekućom caklinom


Prednosti Tooth Mouse paste:

Prevencija tekućom caklinom – Prednosti Tooth Mouse paste:
RecaldentTM (ACP-CPP) obnavlja balans mineral u ustima;
Pruža jaku zaštitu zuba od karijesa;
Smanjuje preosjetljivost zuba na vanjske podražaje (hladno, toplo…);
Smanjuje nakupljanje plaka i mogućnost kvarenja kod osoba koje nose ortodontske aparatiće;
Održava balans nakon izbijeljvanja, profesionalnog čišćenja zuba, liječenja korijenskih kanala i kiretaža;
Pomaže neutralizirati kiseline “acidogenic bacteria” u plaku i drugih kiselih vanjskih i unutarnjih utjecaja;
Pomaže da zubi izgledaju sjajnije i čišće duži period (smoother and cleaner);
Održava balans minerala kod pacijenta sa suhoćom usta poznatom kao xerostomia.

Gnatologija


Gnatologija proučava funkcije svih elemenata koji čine žvakanje – temporomandibularni zglob, odnos zuba i žvačne muskulature. Postoji povezanost TMZ, kralježnice, zdjelice, kuka, koljena i stopala tj. povezanost glave, tijela i akta kretanja. Poremećaj jedne karike u lancu automatski dovodi do poremećaja u ostalim karikama. Prevencija, terapija i zaštita vrši se udlagama s kojima se uklanja patološko opterećenje TMZ, zuba i mišića i omogućava se skladna funkcija.

Udlage se nose noću, one štite zube od trošenja a protetske radove štiti od pucanja.

Pri škripanju zuba sile koje djeluju na zube, desni i zglobove tri puta su veće nego kod žvakanja. S vremenom zagriz se spušta, fizionomija se mijenja, javljaju se bolovi u čeljusnom zglobu, glavobolje i bol u vratnom dijelu. Uvijet za izradu udlaga – cijela usna šupljina i zubi trebaju biti sanirani.