Protetika

Protetika je grana stomatologije koja se bavi planiranjem i izradom proteza poštujući funkcionalnost i estetiku. Od izuzetne je važnosti kvalitetan zubotehnički laboratorij, koji blisko surađuje sa zubarom.

Fiksna protetika


Fiksni protetski radovi su trajno cementirani radovi koje pacijent sam ne može skidati, a nadomještaju izgubljene ili funkcionalno i/ili estetski neadekvatne zube. Najčešći radovi su krunice i mostovi, ljuskice-laminati (veneers) te inlay-i, onlay-i, overlay-i. Krunice i mostovi od metal-keramike, kod kojih je metalna baza u potpunosti prekrivena keramikom, najčešći su radovi u stomatologiji, a zadovoljavaju i funkcionalnost i estetiku.

Bezmetalna keramika (metal free) izrađuje se,kako i samo ime kaže, bez metalne baze, što pruža veću mogućnost dobivanja prirodnog izgleda zuba te izrazito visoku estetiku. Danas se moderna estetska stomatologija ne može zamisliti bez bezmetalne keramike. Cirkon-oksid je relativno noviji materijal koji, zbog svojih odličnih estetskih i funkcionalnih karakteristika, postaje sve češći materijal izbora.

Cirkon-oksid keramika


Cirkon je relativno nov materijal u dentalnoj medicini i zasigurno najveće otkriće od metal keramičke krunice. Cirkon je kao materijal biokompatibilan, nema alergijskih reakcija na okolno tkivo, slab je promotor topline i elektriciteta stoga je preosjetljivost zuba svedena na minimum, nepovoljna je podloga za nakupljanje plaka što uvelike olakšava provođenje oralne higijene i usporava recesiju gingive.

Uz sve navedene prednosti cirkon je dovoljno čvrst materijal da podnese žvačne sile lateralne regije bez da frakturira, a nema metalne baze.

Estetske karakteristike su iznimne i daju tehničaru mogućnost da izmodelira krunicu koju je teško razlikovati od prirodnog zuba.


Metal-keramika


Razvojem dentalne medicine i dentalnih materijala, izbacuje se iz upotrebe potpuna kovinska krunica i uvodi metal keramička krunica. Sastoji se od metalne baze (kobalt – krom – molibden, nikal – titan, zlato) na koju se pod posebnim laboratorijskim uvijetima nanosi keramika. Na taj način krunica poprima izgled zuba, te se dobivaju zadovoljavajući estetski uvijeti. Čvrstoća metalne baze i estetika keramike omogućuju upotrebu metal keramičke krunice i mostova i u lateralnoj i u frontalnoj regiji.

Kombinirani rad


Kombinirani radovi djelomično su fiksirani u ustima, dok je wironit proteza mobilni dio i neophodno ga je skidati zbog oralne higijene. Taj spoj fiksne i mobilne protetike solidno je rješenje kada se situacija ne može riješiti implantologijom.


Mobilna protetika


Kada fiksne protetske nadomjestke nije moguće izvesti, situaciju je moguće riješiti putem mobilnih ili kombiniranih protetskih nadomjestaka. Proteze se izrađuju kao mobilni zubni nadomjesci koji se mogu i moraju vaditi iz usta radi pravilnog održavanja oralne higijene.

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelomične (parcijalne). Totalne se proteze izrađuju isključivo od akrilata, dok se djelomične mogu izraditi od akrilata (bez metalne baze) ili wirona (s metalnom bazom).

Stalno povećanje broja kemikalija, aditiva u hrani te zagađenja zraka predstavlja teret za ljude. Porast upotrebe bežičnih komunikacija (upotreba mobilnih telefona) kreiraju snažnija visokofrekventna polja koja predstavljaju opasnost za osjetljive osobe. ZBOG TOGA sve više i više osoba traži kompatibilne i bezmetalne proteze za njihovu osobnu dentalnu restauraciju. Danas su dentalni tehničari i zubari u mogućnosti ponuditi bezmetalne solucije (opcije). Visoki broj medicinskih materijala koji su u upotrebi pri izradi dentalnih proteza vrlo često izazivaju alergije kod osjetljivih osoba. Materijali koji se koriste „Thermopress 400“ ubrizgavanjem plastične smole omogućuju dentalnim tehničarima proizvesti proteze za osjetljive osobe bez upotrebe kemikalija, aditiva i katalizatora. Na taj način dentalnim laboratorijima dana je opcija koja ih stavlja u vrlo snažnu poziciju u pogledu rješavanja alergija kod osjetljivih osoba.

Galerije

Prije - Poslije


Bezmetalna keramika (Press)

prije-bezmetalnaposlije-bezmetalna

Cirkon-oksid keramika

prije-co1poslije-co1

Cirkon-oksid keramika

prije-co2poslije-co2
 

Mobilna protetika

Mobilna protetika